De beste manier om weer fit te worden (3 beste tips!)

De beste manier om weer fit te worden (3 beste tips!)

Heb jij je in de vakantie iets te ver laten gaan en wil je nu weer fit worden? In dit artikel vind je de 3 tips waarmee je weer snel fit bent!

1. Doe HIIT training

De HIIT training kun je doen tijdens vrijwel elke sport. Het unieke van deze manier van trainen is dat je korte periodes van intense activiteit afwisselt met korte momenten van rust. Door deze afwisseling blijft je lichaam alert en moeten je spieren hard werken om telkens weer in actie te komen.

Een bijkomend effect is dat het de verbranding van vet stimuleert, ook nadat je training is afgelopen. Dit heet het afterburn effect. Hoe intensiever je hebt gesport, hoe langer je lichaam daarna nog calorieën blijft verbranden. Dit kan tot wel 48 uur na je training doorgaan.

Wil je snel vet verbranden? Doe dan regelmatig een HIIT training. Dit kun je doen met behulp van fitnessapparaten (roeien, hardlopen), maar ook met gewichtstraining of een HIIT workout.

2. Eet eiwitten en zure producten

Uit onderzoek is gebleken dat het eten van zure voedingsmiddelen als zuurkool en miso, het verbranden van buikvet stimuleert. In 12 weken tijd was de hoeveelheid buikvet met 5% afgenomen.

Eiwitten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent na een maaltijd. Het is dus een goed idee om de dag te starten met bijvoorbeeld een eiwitrijk ontbijt.

3. Houd je hormonen in balans

Er zijn veel verschillende hormonen in het lichaam, die allemaal samenwerken om je lichaam draaiende te houden. Ze beïnvloeden en regelen ook alles dat te maken heeft met je lichaamsgewicht: je eetlust, je stofwisseling en waar vet wordt opgeslagen. Is je hormoonspiegel uit balans, dan merk je dit aan je gewicht en je eetlust. Daarom is het belangrijk te zorgen dat je hormonen goed hun werk kunnen blijven doen.

Leptine resistentie

Een onbalans in je hormoonspiegel kan ook eetbuien veroorzaken. Het kan zijn dat je resistent geworden bent voor het hormoon leptine. Dit hormoon geeft aan je lichaam door dat je verzadigd bent. Maar als je ongevoelig bent geworden, verstaat je lichaam dit signaal niet meer en blijf je honger hebben, terwijl je dat niet echt hebt.

Heb je last van leptine resistentie, dan heb je constant trek. Je stofwisseling vertraagt en je krijgt last van overgewicht. Het is een vicieuze cirkel. Leptine wordt aangemaakt door vetcellen. Als je overgewicht hebt en meer vetcellen, maak je dus meer leptine aan. Dat zou dan ook betekenen dat je minder honger krijgt, omdat je lichaam niet meer nodig heeft om te kunnen overleven. Helaas is het een feit dat je door leptine resistentie alleen maar meer gaat eten en meer aankomt.

Een ongezonde levensstijl is meestal de oorzaak van leptine resistentie. Door een dieet rijk aan eiwitten kun je je lichaam weer gevoelig maken voor leptine. Als je dan uiteindelijk weer afvalt, zul je weer beter reageren op het hormoon en gaan de eetbuien over.

Oestrogenen

Heb je last van vetopslag rond de heupen en billen (niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen komt dit voor), dan kan het zijn dat je oestrogeen-niveaus te hoog zijn. Doordat we tegenwoordig veel bewerkte producten eten krijgen we veel extra hormonen binnen. Dat kunnen groeihormonen uit vlees zijn, maar ook pesticiden bevatten xeno-oestrogenen.

Biologische groente en vlees zijn op een natuurlijker manier geproduceerd en bevatten deze hormonen niet. Door hiervoor te kiezen kun je de inname van oestrogenen beperken. Voedingsmiddelen die goed kunnen helpen bij het in balans houden van je hormonen, zijn bonen, eieren en vis. Deze bevatten lysines, die helpen oestrogenen af te breken.