Hoe kun je de BPM berekenen?

Hoe kun je de BPM berekenen?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Als je in Nederland een auto laat registreren, ben je wettelijk verplicht om hier BPM voor te betalen. Ben je eenmaal geregistreerd, en heb je de BPM betaald, pas dan mag je de openbare weg op. De persoon op wiens naam het voertuig staat, moet deze BPM betalen. Wat de exacte BPM is voor het voertuig dat jij wilt laten registreren hangt af van een aantal factoren. Welke dit zijn? Je leest het hieronder!

Wanneer moet je BPM betalen?

Heb je altijd een auto zakelijk gereden, maar ga je deze nu privé rijden? Bijvoorbeeld omdat je jouw auto jarenlang als taxi hebt gebruikt? Je kunt bij dit voorbeeld ook denken aan een schilder die altijd een bus voor zijn werk heeft gereden en nu met pensioen gaat. Als in dit geval de bus gebruikt gaat worden als privé voertuig, moet er BPM betaald worden. Heb je een auto die in het buitenland is gekocht en wil je hier nu in Nederland mee gaan rijden? Ook in dit geval ben je verplicht om BPM te betalen. Rij je in Nederland met een buitenlandse auto die je voor langere tijd gehuurd hebt? Ook in dit geval moet er eerst BPM betaald worden, voordat je er hier mee mag rijden.

Wanneer ben je vrijgesteld van BPM?

Voertuigen die geen CO2-uitstoot hebben, zijn vrijgesteld van BPM. Dat geldt ook voor benzinemotoren die maximaal 110 gram CO2 uitstoot per kilometer hebben. Deze moet wel na 1-1-2009 in gebruik genomen zijn. Dat geldt ook voor dieselmotoren die na 1-1-2009 in gebruik genomen zijn en die een uitstoot hebben van maximaal 95 gram per kilometer. Als je een auto zakelijk gaat gebruiken, hoef je ook geen BPM te betalen. Denk hierbij aan een timmerman die voor zijn bedrijf een bestelbus in Duitsland koopt. Hier hoeft in dit geval geen BPM voor betaald te worden.

BPM berekenen

Het exacte BPM-tarief voor jouw specifieke auto, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je voertuig. Bovendien wordt er gekeken naar de netto catalogusprijs van het voertuig. Deze twee factoren bepalen uiteindelijk wat er exact betaald moet worden aan BPM voor je voertuig. Hulp nodig bij het berekenen van de BPM? Gebruik de BPM Calculator