Op zoek naar een uitdagende startersfunctie? Kom dan werken als Business Consultant!

Op zoek naar een uitdagende startersfunctie? Kom dan werken als Business Consultant!

Ben je recent afgestudeerd en gedreven, analytisch en heb je een passie voor het helpen van organisaties? Dan is de rol van business consultant wellicht iets voor jou! In deze blogpost bespreken we wat een business consultant precies doet, waarom dit een uitstekende startersfunctie is en welke vaardigheden je nodig hebt om te slagen. Lees snel meer!

Wat is een Business Consultant?

Een Business Consultant is, zoals de naam waarschijnlijk al zegt, een externe adviseur die organisaties adviseert bij hun bedrijfsprocessen, het in kaart brengen van pijnpunten en het ontwikkeling van oplossingen van diverse bedrijfskundige vraagstukken. Een Business Consultant kan werken in verschillende branches, maar werkt over het algemeen bij een consultancybureau. Steeds vaker hebben grote organisaties ook zelf Business Consultants in dienst.

Wat doet een Business Consultant?

De taken van een business consultant kunnen per organisatie variëren, maar over het algemeen bestaan deze uit:

- Analyse van bedrijfsprocessen: Het identificeren en analyseren van de huidige bedrijfsprocessen om inefficiënties of gebieden voor verbetering te vinden.

- Advies geven: Het verstrekken van advies aan het management over hoe ze de bedrijfsprestaties kunnen optimaliseren en verbeteren.

- Implementatie van veranderingen: Het begeleiden van het implementatieproces van aanbevolen veranderingen en het helpen van het personeel bij het aanpassen aan nieuwe systemen of procedures.

- Projectmanagement: Het beheren van projecten die gericht zijn op het verbeteren van bedrijfsprocessen of het implementeren van nieuwe systemen.

- Data-analyse: Het verzamelen en analyseren van gegevens om trends en patronen te identificeren die het management kunnen helpen betere beslissingen te nemen.

- Training en ontwikkeling: Het trainen van medewerkers en leidinggevenden om nieuwe vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor veranderingen in bedrijfsprocessen.

Over het algemeen is het doel van een business consultant om organisaties te helpen hun doelen te bereiken, efficiënter te opereren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Waarom is de rol als Business Consultant een goede startersfunctie?

Als starter heb je veel keuze uit diverse rollen. Maar waarom is de rol als Business Consultant een goede keuze? We leggen het je graag uit.

- Tijdens deze rol kun je veel leren binnen korte tijd. Als Business Consultant word je meteen blootgesteld aan diverse bedrijfsmodellen, culturen en uitdagingen. Je leert verschillende bedrijven goed kennen door hun werkwijze te analyseren. Dit zorgt voor een steile leercurve en een brede kennis.

- Het is een veelzijdige baan. Het werk is enorm gevarieerd en geen dag is exact hetzelfde. Je werkt aan verschillende projecten en voor verschillende organisaties. Hierdoor leer je goed samenwerken en kun je elke keer weer nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

- Als Business Consultant kun je profiteren van goede opleidingsmogelijkheden. De meeste organisaties bieden uitgebreide trainingsprogramma's voor hun consultants zodat zij de nodige vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zo krijg je bij The Next Label een uitgebreid inwerktraject, zodat je alle werkzaamheden goed onder knie kunt krijgen en meteen aan de slag kunt gaan. Wil je meer weten? Bekijk hier de vacature als Business Consultant!

- Aantrekkelijk salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Als Business Consultant kun je een mooi salaris verdienen en genieten van uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo verdien je bij The Next Label een basissalaris van maar liefst € 2.800,-. Dit kan enorm oplopen via het uncapped bonussysteem. Naast een mooi salaris zijn er veel mogelijkheden om echt te kunnen groeien in je vak. Je krijgt persoonlijke begeleiding van je teamlead, buddy en salescoach zodat jij altijd het beste uit jezelf kunt halen. Daarnaast kun je snel doorgroeien naar de rol als Senior Business Consultant of zelfs Teamlead.

- Als Business Consultant krijg je internationale carrièrekansen. De consultancybranche is internationaal georiënteerd. Dit betekent dat je de kans krijgt om in verschillende landen kunt werken, afhankelijk van de organisatie waar je werkt.

Welke vaardigheden heb je nodig als Business Consultant?

Als Business Consultant zal je moeten beschikken over een aantal vaardigheden om uit te kunnen blinken in je werk. Hieronder hebben we de belangrijkste skills voor je op een rijtje gezet.

Analytische vaardigheden: Analyseren is een belangrijk onderdeel in je werk. Je moet in staat zijn om complexe problemen te kunnen analyseren en identificeren. Ook zal jij de oorzaken van deze knelpunten moeten kunnen achterhalen.

Communicatieve vaardigheden: Je zult helder moeten kunnen communiceren. Dit geldt zowel mondeling als schriftelijk. Daarnaast zal jij je ook goed moeten kunnen aanpassen met je contactpersoon, zodat diegene weet waar je het over hebt.

Probleemoplossende vaardigheden: Door creatief en innovatief te denken kun je bruikbare oplossingen creëren. Je denkt out-of-the box en komt met praktische oplossingen die voldoen aan de wensen en behoeften van je klanten.

Flexibel: Door je flexibel op te stellen kun jij je gemakkelijk aanpassen aan verschilende werkomgevingen en projecten.

Ben je klaar voor de uitdaging?

Als je gedreven bent, leergierig bent en een passie hebt voor het helpen van organisaties, dan is de rol van business consultant wellicht de perfecte start van je carrière. Met de juiste vaardigheden en motivatie kun je in deze dynamische en uitdagende functie een glansrijke carrière opbouwen bij The Next Label. Wil je meer weten over deze rol? Neem dan eens een kijkje op de website.