Lager ziekteverzuim?

Lager ziekteverzuim?

Heb jij een kledingwinkel of bedrijf in de modebranche? En heb je medewerkers in dienst? Dan is de kans groot dat er af en toe iemand van je medewerkers ziek is. Als werkgever is het belangrijk om een verzuimprotocol te hebben, zodat iedereen binnen je organisatie weet waar hij/zij aan toe is. De laatste jaren is een verzuimprotocol steeds meer in de schijnwerpers komen te staan, vooral bij bedrijven die een hoog verzuimpercentage hebben. In dit blog kun je lezen wat een verzuimprotocol is, wat de voordelen ervan zijn en welke kostenbesparingen je kunt behalen als je een verzuimprotocol hebt. Ook interessant voor jouw bedrijf?

Wat is een verzuimprotocol?

Een verzuimprotocol is een document dat bedrijven gebruiken om het ziekteverzuim in hun organisatie te monitoren en te verminderen. Dit document beschrijft onder andere de procedure die moet worden gevolgd als iemand zich ziek wil melden, maar ook bijvoorbeeld de procedure op het gebied van herintreding (na langdurig ziekteverzuim), staat hierin beschreven. 

Waarom kiezen voor een verzuimprotocol?

Een van de belangrijkste voordelen van een verzuimprotocol is dat het bedrijven helpt verzuim te verminderen en zelfs te voorkomen. Het protocol beschrijft duidelijk welke acties moeten worden ondernomen als een werknemer verzuimt, waardoor er meer duidelijkheid is over de procedures die moeten worden gevolgd op het gebied van verzuim. Hiermee wordt verwarring en onduidelijkheid voorkomen onder de medewerkers. Een verzuimprotocol helpt ook bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het bedrijf door ervoor te zorgen dat werknemers de juiste ondersteuning krijgen als ze verzuimen. 

Kostenbesparingen 

Het is bewezen dat bedrijven die een verzuimprotocol hebben, veel kosten besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan het minder hoeven te vervangen van mensen die ziek zijn. Het verzuimprotocol helpt ook bij het verlagen van de kosten voor verzekeringen. Doordat er minder verzuim zal zijn, kan de premie voor dit onderdeel worden verlaagd.

Tot slot

Een verzuimprotocol is een belangrijk onderdeel van een bedrijf dat helpt bij het beheer van verzuim. Het helpt bedrijven om verzuim te voorkomen, de arbeidsomstandigheden te verbeteren en kosten te besparen. Het is verstandig om te kiezen voor goede software, waarmee je het verzuimprotocol professioneel aan kunt sturen. Dit scheelt je niet alleen heel veel tijd door simpele invoer van gegevens en het volgen van stappen, het levert je ook nog eens prima managementinformatie op!